4 Boyutlu Sonografi

GEBELİKTE ULTRASONOGRAFİ

OBSTETRIK ULTRASONOGRAFİ incelemesi, gebelerde bebeği incelemeye yönelik yapilan incelemenin adıdır.

Zamanımızda ultrasonografi aygıtlarının yaygınlaşması sonucu gebelik izlemeleri sırasında ultrasonografi incelemesi rutin bir inceleme şeklini almıştır. Anne kanındaki bebeğin sağlık durumu hakkında ayrıntılı bilgiler elde edilmektedir.

Ultrasonografi incelemesi, ultrason aletinin prob denilen kısmının anne karnında gezdirilmesi sırasında alınan verilerin monitör ekranına yansıtılması ve bu görüntülerin değerlendirilmesi ile yapılır. Bu görüntüleri elde etmek için yüksek frekanslı ses dalgaları ( 3-12 megahertz ) kullanılır. Bu ses dalgaları değişik dokulardan, farklı şekillerde yansıyarak proba geri dönerler ve bilgisayar yardımı ile görüntüler oluşturulur.

Gebelikte ultrasonografi yapılmasının başlıca amaçları şunlardır:

  • Gebelik tanısının konulması
  • Gebelik haftasının kesin olarak saptanması
  • Gebeliğin tekil mi, çoğul mu olduğunun saptanması
  • Bebeğin gelişiminin, son adet tarihi ve rutin izlemeler ile uyum gösterip göstermediğinin araştırılması
  • Bebeğin ağırlığının yaklaşık olarak hesaplanması
  • Plasentanın (anne eşinin yerinin saptanması, görünümünün değerlendirilmesi
  • Amniyon sıvısının miktarı ve özelliklerinin incelenmesı
  • Bebek kan dolaşımının, bebeğe giden kan akımının değerlendirilmesi
  • Bebeğin cinsiyetinin saptanması
  • Bebeğin anne kamındakı pozisyonunun saptanması

Anne kanındaki bebeğin gri skala İKİ BOYUTLU ULTASONOGRAFİ incelemesi sırasında; baş ve yüz bölgesi, beyin ve beyincik dokusu, kol ve bacaklar, omurga ve omurga kanalı, göğüs kafesi, kalp odacıkları, karın içindeki organlar ( karaciğer, aort, mide, böbrekler, mesane), cinsiyet organları-genital bölge, göbek kordonu yerleşimine bakılır.

RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ incelemesinde; bebekteki kan dolaşımına ( beyin damarları, kalpten çıkan damarlar, karaciğerdeki damarlar vb.) ve göbek kordonundaki atar ve toplardamarlara bakılır. Ayrıca rahmi besleyen damarlar da incelenir.
4 BOYUTLU ULTRASONOGRAFİ incelemesinde; diğer yöntemler ile incelemesi çok zor olan bebeğin dış yüzey anatomisi mükemmele yakın görüntüler ile izlenir. Ayrıca bebekte yarık damak - dudak ve omurga anomalileri ( spina bifida gibi) daha kolay tanımlanır.

4 BOYUTLU ULTRASONOGRAFİ
Ultrasonografi aygıtlarının tıbbın hizmetine girdiği 1950'li yıllardan bugüne kadar geçen sürede teknolojik yenilikler ile büyük atılımlar yapılmıştır.

Obstetrik ultrasonografi alanındakı en son atılım ise birkaç yıl önce kullanıma giren, belli merkezlerde bulunan, 4 boyutlu görüntü veren ultrasonografi aygıtları olmuştur.

Kullanılan teknolojide bilgisayar yazılımları sayesinde bebeğe ait görüntüler eş zamanlı olarak anında 3 boyutlu olarak monitöre yansımaktadır. Bu nedenle 3. boyuta zaman kavramı da eklendiği için 4 BOYUTLU olarak adlandırmaktayız.
4 Boyutlu inceleme yapılan ultrasonografi aletlerinde ayrıca klasik ultrasonografi incelemeleri ve üst düzeyde renkli doppler ultrasonografi incelemeleri de kolaylıkla yapılabilmektedir.

BEBEK KİME BENZİYOR?
Anne ve baba adayları, hatta dede, büyükanne, kardeş gibi tüm aile bireyleri bebeklerinin sağlık durumundan sonra, en fazla kime ve neye benzediğini merak ederler.

Bugüne kadar olan süreçte yapılan iki boyutlu ultrasonografi incelemeleri sırasında gebelik ultrasonografi incelemeleri sırasında bebeğe ait görüntülere bakılarak bir takım yorumlar ve benzetmeler yapılabiliyordu.

Ultrasonografinin kullanıma girmesinden sonra, görüntüleme ile uğrasan bilim adamlarının en büyük hayali olan, anne karnındaki bebeği gerçeğe yakın şekilde 3 boyutlu izlemek teknolojinin ilerlemesi ile artık mümkün oldu.

3 Boyutlu görüntüye eklenen zaman boyutu ile birlikte elde edilen 4 boyutlu görüntüler sayesinde, anne karnındaki bebeğin kendisini ve hareketlerini eş zamanlı olarak izleyebilmekteyiz.

Ultrasonografi teknolojisindeki bu gelişme anne ve babanın, anne karnındaki bebekle duygusal bağın oluşmasına büyük katkıda bulunmaktadır.

Hamilelik sırasında birçok güçlüğe katlanan; bebeğin başını yüzünü ağız hareketlerini, kolunu, elini, bacaklarını, ayaklarını, el ve ayak hareketlerini gerçeğe yakın bir şekilde gördüğünde tüm yorgunluklarını unutmaktadir.

MERKEZİMİZDE OBSTETRIK ULTRANOGRAFİ İNCELEMESİ NASIL YAPILMAKTADIR?
Bakirköy Radyotom & Radyomar Görüntüleme Merkezimizde yaptığımız rutin obstetrik ultrasonografi incelemelerinde, sırası ile iki boyutlu ultrasonografik inceleme, renkli doppler ultrasonografi incelemesi ve 4 boyutlu ultrasonografi incelemesi yapılmaktadır. Bebeğin sağlık durumu ile ilgili veriler ve renkli printer fotoğraflar, raporu ile birlikte doktoruna iletilmek üzere anne adayına verilmektedir.

Ultrasonografik incelemeleri sırasında anne adayı yanı sıra isterse baba adayı da inceleme odasına alınmakta ve projeksiyon ile büyütülen görüntüler rahatlıkla izlenebilmektedir. Ayrıca inceleme sırasında elde olunun görüntüler CD'ye yazdırılarak hediye edilmektedir.

Yıllardır tartışılan ve yıllarca tartışılacak konu olan bebeğin kime benzediği tartışmasına, 4 boyutlu ultrasonografi incelemesi ile bebek doğmadan son vermek istiyoruz.


Whatsapp Destek Hattı: 0533 594 35 73
Anlaşmalı Kurumlar

Allianz Sigorta
Anadolu Sigorta
Acıbadem Sigorta
Ak Sigorta
Axa Sigorta
Ankara Anonim Türk Sigorta
Aviva Sigorta
AIG Sigorta
Compu Group Medical-Promed
Demir Hayat Sigorta
Demir Sigorta
Dubai Star Sigorta
Ergo Sigorta
Eureko Sigorta

Tümünü Görüntüle +
Merkezlerimiz
Tümünü Görüntüle +
Öneri, İstek ve Şikayetler